Ugostitelji dijele recept: Bledske kremšnite
2023-02-17
Pri posjetu bledskoj visokoj školi za turizam, ugostiteljstvo i wellness (16.2.2023.) dobili smo recept za bledsku kremšnitu koja je najpoznatiji slovenski kolač. Sastoji se od dva sloja lisnatog tijesta, fine kreme od jaja i šlaga.
Sastojci:
400 g lisnatog tijesta
7 jaja
350 g šećera
220 g brašna
1,5 l punomasnog mlijeka
1 paketić vanilin šećera
200 ml vrhnja za šlag
šećer u prahu
Priprema:
- Maslacem namažite lim za pečenje dimenzija 25×35 cm.
- Tijesto podijeliti na dva dijela. Razvaljati jedan dio na dimenziju lima za pečenje, staviti ga u lim, izbockati vilicom i ispeći.
- Isto učiniti i s drugim dijelom tijesta.
- Ostaviti ispečeno lisnato tijesto da se hadi i pristupiti pripremanju kreme.
- Odvoji žutanjke od bjelanjaka. Istuci bjelanjke sa 170 grama šećera i vanilin šećerom.
- Kada je smjesa postane pjenasta, postupno dodavati 50 ml mlijeka i brašno 220 g).
- Ostatak mlijeka i šećera staviti na vatru da zakipi. Potom smanjiti temperaturu pa,u stalno miješanje, dodati žumanjke.
- U kipuću kremu zatim dodati snijeg od bjelanjaka, miješajući od dna prema vrhu.
- Na kraju dodati rum i još malo promiješati.
- Ispečenu koru od lisnatog tijesta staviti na dno lima za pečenje.
- Preko nje istresti vruću kremu, poravnati je i ostaviti da se ohladi.
- Kada se krema ohladi na nju stavite tučeno vrhnje, zatim drugu koru od lisnatog tijesta.
- Oštrim nožem izrežite kremšnite, pospite ih obilno šećerom u prahu i uživajte. Mi jesmo :)
Kako bi se kremšnite lakše rezale, drugu koru od lisnatog tijesta možete izrezati na kvadrate 7x7 i tako izrezanu staviti preko šlaga.
Ema Supan, 4.h