Ugostitelji dijele recept: Bledske kremšnite

2023-02-17

Pri posjetu bledskoj visokoj školi za turizam, ugostiteljstvo i wellness (16.2.2023.) dobili smo recept za bledsku kremšnitu koja je najpoznatiji slovenski kolač. Sastoji se od dva sloja lisnatog tijesta, fine kreme od jaja i šlaga.

Sastojci:

    400 g lisnatog tijesta
    7 jaja
    350 g šećera
    220 g brašna
    1,5 l punomasnog mlijeka
    1 paketić vanilin šećera
    200 ml vrhnja za šlag
    šećer u prahu

Priprema:

  1. Maslacem namažite lim za pečenje dimenzija 25×35 cm.
  2. Tijesto podijeliti na dva dijela. Razvaljati jedan dio na dimenziju lima za pečenje, staviti ga u lim, izbockati vilicom i ispeći.
  3. Isto učiniti i s drugim dijelom tijesta.
  4. Ostaviti ispečeno lisnato tijesto da se hadi i pristupiti pripremanju kreme.
  5. Odvoji žutanjke od bjelanjaka. Istuci bjelanjke sa 170 grama šećera i vanilin šećerom.
  6. Kada je smjesa postane pjenasta, postupno dodavati 50 ml mlijeka i brašno 220 g).
  7. Ostatak mlijeka i šećera staviti na vatru da zakipi. Potom smanjiti temperaturu pa,u stalno miješanje, dodati žumanjke.
  8. U kipuću kremu zatim dodati snijeg od bjelanjaka, miješajući od dna prema vrhu.
  9. Na kraju dodati rum i još malo promiješati.
  10. Ispečenu koru od lisnatog tijesta staviti na dno lima za pečenje.
  11. Preko nje istresti vruću kremu, poravnati je i ostaviti da se ohladi.
  12. Kada se krema ohladi na nju stavite tučeno vrhnje, zatim drugu koru od lisnatog tijesta.
  13. Oštrim nožem izrežite kremšnite, pospite ih obilno šećerom u prahu i uživajte. Mi jesmo :)

Kako bi se kremšnite lakše rezale, drugu koru od lisnatog tijesta možete izrezati na kvadrate 7x7 i tako izrezanu staviti preko šlaga.

Ema Supan, 4.h