Cernički ćupteti
2023-11-28
U doba svinjokolje specijalitet u cerničkom kraju su Cernički ćupteti. Taj slani kolač od tijesta i punjenja za kobasice ima i svoju manifestaciju, Ćuptetijadu. Na ovogodišnjoj manifestaciji bio je naš Matej koji nam je poslao recept svoje bake.
Nadjev:
- 600 g svinjske plećke
- 400 g carskog mesa
- 3 češnja češnjaka
- sol, papar
- crvena paprika, ljuta i slatka
Za tijesto:
- 600 g glatkog brašna
- 1/2 kocke svježeg kvasca
- 2 prstohvata soli
- 2 dl mlijeka
- 1,5 dl bijelog vina
- 1,5 dl otopljene svinjske masti
Priprema:
- Odaberite meso za nadjev, neka bude dobra kombinacija masti - a savršena je svinjska plećka i carsko meso. Sameljite meso ili ga sitno izrežite. Češnjak protisnite i dodajte mesu. Začinite ga, posolite, popaprite i dodajte crvene paprike. Odlična je kombinacija dimljene slatke paprike i, naravno, malo ljute paprike – neka bude šarf. Ne šparajte na začinima i sve fino promiješajte da začini obgrle svaki komadić mesa. Pustite meso da odstoji. U toplom mlijeku otopite pola kocke svježeg kvasca te mu dodajte malo šećera i brašna. Pustite na toplom da se aktivira.
- Otopite svinjsku mast. U prosijano brašno dodajte tri prstohvata soli, dignuti kvasac i mlijeko te krenite mijesiti postepeno dodajući otopljenu mast i vino. Pažljivo dodajte tekućinu, malo po malo dok ne dobijete tijesto Razvaljajte ga na debljinu od pola centimetra i režite na kvadrate 5x5. Na svaki kvadrat stavite žličicu mesa. Naravno, možete biti velikodušniji i dodati koji gram više. Pripremite protvan za pečenje, namažite ga obilno svinjskom masti i u njega redajte u rukama oblikovane jastučiće u obliku ćupteta. Smotajte ih kao paketiće, privucite krajeve kvadratića u sredinu, oni će se prilikom pečenja proširiti. U protvan ih stavljajte tik jedan do drugog, da se malo dodiruju ali da imaju dovoljno mjesta.
- Pećnicu ugrijte na 200°C, ubacite ćuptete te smanjite temperaturu na 185°C. Tako ih pecite otprilike četrdesetak minuta (ovisno o pećnici), svakako provjeravajte kako izgledaju, moraju lijepo porumeniti.
Matej Jakić, 3.d (nisam kuhar, al volim ćuptete)