StrukoPUT ili riječ struke

Ove godine na pokladni utorak učenici zanimanja kuhar i konobar 2.fg razreda pod mentorstvom prof. Zdenka Došena priredili su krafne za sve učenike i djelatnike škole, kako bi u veselju prema tradiciji ispratili loše i negativno.

Kako napraviti štrudlu od jabuka pokazala nam je učenica 1.fg razreda Helena Iveković.

Kada dođete u Požegu svakako posjetite Gradski muzej i Požešku kuću u kojoj će vam mračna i pomalo gruba atmosfera prostorije baruna Trenka dati naslutiti o kakvoj se povijesnoj ličnosti radi. Ovo jedinstveno iskustvo pružiti će vam uvid u barunov život između zbilje i legende, a možete se i okušati u izravnom dvoboju s barunom.

Marija Terezija je bila poznata po svojoj ljubavi prema čokoladi. U to doba, čokolada se smatrala luksuzom i znakom sofisticiranosti, a konzumirala se uglavnom u tekućem obliku. Marija Terezija imala je vlastitog proizvođača čokolade na svom dvoru. Tek je od 1725. godine carskim dekretom uvedeno pravo na prodaju čokolade u trgovinama i građanstvo...

Za potrebe pripremanja izložbenog štanda, učenici 2.c razreda, zanimanje stolar, izradili su držač vinskih čaša. Jednostavna i brza izrada ovog proizvoda prilika su da iskušate svoje vještine obrade drva.

U potrazi za zaboravljenim jelima požeških gastro priča tijekom posjeta Gradskom muzeju Požega naletjeli smo na jednu pravu muzejsku bombu smještenu u Muzej u loncu - kitnkez.

Ako ste u potrazi za unikatnim poklonom onda je najbolje da ga napravite sami. Oko nas se nalazi mnoštvo besplatnih predmeta koje možemo iskoristiti i napraviti jedinstveni poklon. Jedan od prijedloga je napraviti okvir za slike od plutenih čepova.

Odrastanjem stvari oko nas postaju sve manje, tako i radni stol na kojem odjednom više nema mjesta. Prva pomisao - vrijeme je za novi radni stol. Ukoliko imate dobro očuvan stol možete napraviti redizajn svog radnog stola na kojem ste napisali brojne zadaće i dati mu novi izgled.

U doba svinjokolje specijalitet u cerničkom kraju su Cernički ćupteti. Taj slani kolač od tijesta i punjenja za kobasice ima i svoju manifestaciju, Ćuptetijadu. Na ovogodišnjoj manifestaciji bio je naš Matej koji nam je poslao recept svoje bake.

Tijekom posjeta Gradskom muzeju Požega imali smo priliku zaviriti u Muzej u loncu. Ovaj hvalevrijedan projekt od zaborava je spasio stara jela koja su opet veliki hit. Jedno od tih jela je i čvarkara sa slaninom.

Jeste li znali da Požežani imaju najveći ćevap na svijetu? Vinogradarski ćevap je kralj svih ražnjeva, više vrsta mesa kombinirano sa svježim povrćem i dimljenim špekom, a sve zapakirano u teleću maramicu već samo po sebi odaje da se radi o eksploziji okusa.

1. kvasac, malo šećera i malo brašna zalijte sa 1 dcl mlakog mlijeka, promiješajte i satvite na toplo da kvasac naraste