Međunarodni dan kuhara i konobara
Obrtnička škola Požega obilježila je 20.10.2022. Međunarodni dan kuhara i konobara radionicom "Prezentacija zdrave i umjetne hrane pod istim nazivom". Radionicu su vodili stručni učitelji Anđelko Ledić i Đuro Đukić, a učenici su pripremali prirodne juhe od cvjetače, brokule i gljiva te umjetne gotove juhe od cvjetače, brokule i gljiva. Učenici zanimanja konobar pripremali su cijeđeni sok od naranče i sok od umjetnih aroma naranče. Prezentiran je sustav nutritivne vrijednosti i način pripreme navedenih juha i sokova te su učenici mogli uočiti i usporediti razlike između zdrave domaće juhe i one kupovne iz vrećice, te prirodnog cijeđenog soka i kupovnog s umjetnim aromama.
Glavni cilj obilježavanja ovog datuma, značajnog u gastronomskom svijetu, je promoviranje same struke te stavljanje naglaska na važnost korištenja namirnica i začina na ispravan način.
Tihana Koutni, 1.fg