Pokladne krafne

2024-02-13

Ove godine na pokladni utorak  učenici zanimanja kuhar i konobar 2.fg razreda pod mentorstvom prof. Zdenka Došena priredili su krafne za sve učenike i djelatnike škole, kako bi u veselju prema tradiciji ispratili loše i negativno. 

Evo i recepta za krafne:

Sastojci: 

  • 500 g glatkog brašna 
  • 20 g šećera 
  • 70 g maslaca sobne temperature 
  • 2 jaja 
  • 2 žumanjka 
  • 200 ml mlijeka 
  • 2 žlice ruma 
  •  20 g svježeg kvasca (pola standardne kocke) 
  • 2 vanilin šećera (20 g) 
  • ribana korica jednog manjeg limuna 
  • 1 žličica soli

Priprema:

  1. Svi sastojci neka budu sobne temperature pa ih je potrebno na vrijeme izvaditi iz hladnjaka. 
  2. Pomiješaj 10 g šećera, 3 jušne žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac i 1 žličicu brašna i ostavi 15-ak minuta da se kvasac aktivira. 
  3. Brašno stavi u duboku zdjelu za miješanje, dodaj preostale šećere, smjesu s kvascem, limunovu koricu, sol i promiješaj. 
  4. Dodaj jaja, žumanjke, preostalo mlijeko sobne temperature, rum i miješaj mikserom s nastavkom za tijesto 5 do 7 minuta. 
  5. Odmori tijesto desetak minuta. 
  6. Postepeno dodaj maslac i dalje mijesi mikserom sve dok se ne počne odvajati do posude, barem još 10 minuta, a zatim ostavi dizati na toplom da se tijesto udvostruči. 
  7. Udari rukom tijesto da izađe zrak, premijesi, stavi u nauljenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i pusti da se ponovno diže dok se tijesto ne udvostruči. 
  8. Tijesto istresi na radnu površinu i razvaljaj na debljinu od približno 3 cm. Izreži krafne okruglim kalupom za izrezivanje ili čašom od približno 7 cm u promjeru. 
  9. Svaku stavi na komadić papira za pečenje premazan uljem i na pleh, tako ih je lakše kasnije stavljati u ulje. 
  10. Ostavi pokriveno da se krafne skoro udvostruče. 
  11. U zagrijano duboko ulje (niža temperatura, oko 170°C) stavi krafne, prvo gornju stranu i prži poklopljeno dok ne porumene, dvije do tri minute, pa ih okreni i prži s druge strane, isto oko dvije minute, nije potrebno poklopiti ih. 
  12. Izvadi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće i posipaj šećerom u prahu ili uvaljaj u sitni kristal šećer. Puni po želji.


Za PUT piše:  Ana Tomas 2.fg

Fotografije: Ana Tomas 2.fg