Pokladne krafne
2024-02-13
Ove godine na pokladni utorak učenici zanimanja kuhar i konobar 2.fg razreda pod mentorstvom prof. Zdenka Došena priredili su krafne za sve učenike i djelatnike škole, kako bi u veselju prema tradiciji ispratili loše i negativno.
Evo i recepta za krafne:
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 20 g šećera
- 70 g maslaca sobne temperature
- 2 jaja
- 2 žumanjka
- 200 ml mlijeka
- 2 žlice ruma
- 20 g svježeg kvasca (pola standardne kocke)
- 2 vanilin šećera (20 g)
- ribana korica jednog manjeg limuna
- 1 žličica soli
Priprema:
- Svi sastojci neka budu sobne temperature pa ih je potrebno na vrijeme izvaditi iz hladnjaka.
- Pomiješaj 10 g šećera, 3 jušne žlice mlakog mlijeka, izmrvljen kvasac i 1 žličicu brašna i ostavi 15-ak minuta da se kvasac aktivira.
- Brašno stavi u duboku zdjelu za miješanje, dodaj preostale šećere, smjesu s kvascem, limunovu koricu, sol i promiješaj.
- Dodaj jaja, žumanjke, preostalo mlijeko sobne temperature, rum i miješaj mikserom s nastavkom za tijesto 5 do 7 minuta.
- Odmori tijesto desetak minuta.
- Postepeno dodaj maslac i dalje mijesi mikserom sve dok se ne počne odvajati do posude, barem još 10 minuta, a zatim ostavi dizati na toplom da se tijesto udvostruči.
- Udari rukom tijesto da izađe zrak, premijesi, stavi u nauljenu zdjelu pokrivenu prozirnom folijom i pusti da se ponovno diže dok se tijesto ne udvostruči.
- Tijesto istresi na radnu površinu i razvaljaj na debljinu od približno 3 cm. Izreži krafne okruglim kalupom za izrezivanje ili čašom od približno 7 cm u promjeru.
- Svaku stavi na komadić papira za pečenje premazan uljem i na pleh, tako ih je lakše kasnije stavljati u ulje.
- Ostavi pokriveno da se krafne skoro udvostruče.
- U zagrijano duboko ulje (niža temperatura, oko 170°C) stavi krafne, prvo gornju stranu i prži poklopljeno dok ne porumene, dvije do tri minute, pa ih okreni i prži s druge strane, isto oko dvije minute, nije potrebno poklopiti ih.
- Izvadi ih na kuhinjski papir da se upije višak masnoće i posipaj šećerom u prahu ili uvaljaj u sitni kristal šećer. Puni po želji.
Za PUT piše: Ana Tomas 2.fg
Fotografije: Ana Tomas 2.fg