Požeški kitnkez
U potrazi za zaboravljenim jelima požeških gastro priča tijekom posjeta Gradskom muzeju Požega naletjeli smo na jednu pravu muzejsku bombu smještenu u Muzej u loncu - kitnkez.
Ako vas netko pozove da probate kitnkez, nemojte odbiti. Pogotovo ako volite dunje. Izraz potječe od njemačkog Quittenkäse i tradicionalno se radi od dunja, šećera i limunovog soka, a možete dodati malo jabuka i oraha. Kitnikez je bio omiljen slatkiš na dvoru Marije Terezije, a danas je skoro zaboravljen.
Istražujući recepture odlučili smo napraviti novu verziju kitnkeza - Požeški kitnkez s vinom.
Požeški kitnkez
POTREBNO:
- 1 kg očišćenih dunja
- 2 dcl crnog vina (cabernet sauvignon)
- 500 g šećera
- 1 limun
PRIPREMA:
Dunje oprati, očistiti od koštica pa zajedno sa koricom narezati na kockice. Zaliti nasjeckane dunje vinom i kuhati dok ne omekšaju. Kada postanu mekane i upiju vino, dunje usitnite u pire štapnim mikserom. (potrebno vrijeme kuhanja – 40 minuta).
Prebaciti pire od dunja u posudu za kuhanje, ubaciti šećer i limunov sok pa uz povremeno miješanje kuhati na laganoj vatri otprilike 2 sata. Ako imate manju količinu dunja bit će potrebno kraće vrijeme kuhanja. Kitnkez je gotov kada masa postane tako gusta da se vidi dno posude kada potegnete kuhačom.
Vruću masu od dunja izliti u lim preko papira za pečenje, poravnati i ostaviti da se hladi i stisne. Nakon 24 sata prebaciti kitnkez na dasku, maknuti papir za pečenje. Izrezati cijelu površinu na kvadratne oblike. Premjestiti u malim razmacima na veliki pladanj, pokriti čistim kuhinjskim ubrusom i ostaviti da se suši na zraku najmanje 2 dana. Nakon toga možete kockice kitnkeza uvaljati u kristal šećer. Premjestite ih tada u zatvorene posude za pokojim listićem lovora jer će tako imati još posebniju aromu. Kitnkez možete na ovaj način čuvati mjesecima!
za PUT piše: Lara Katušić, 4.h
foto i video: Filip Baltić, 4.h