Predstavljamo vam - Vinice!

2024-01-25

Marija Terezija je bila poznata po svojoj ljubavi prema čokoladi. U to doba, čokolada se smatrala luksuzom i znakom sofisticiranosti, a konzumirala se uglavnom u tekućem obliku. Marija Terezija imala je vlastitog proizvođača čokolade na svom dvoru. Tek je od 1725. godine carskim dekretom uvedeno pravo na prodaju čokolade u trgovinama i građanstvo je moglo kupiti slasticu i uživati u svom domu. O čokoladi se oduvijek govorilo da posjeduje erotsko djelovanje i to su znali Marija Terezija i barun Trenk.

Spajanjem ljubavi Marije Terezije prema čokoladi i baruna Trenka prema vinu stvorili smo Vinice – čokoladne vinske praline kao gastronomski suvenir u koje će se zaljubiti svaki ljubitelj vina i čokolade.

Vinice

Sastojci

  • 115 ml merlota
  • 75 groždica
  • 10-12 komada petite beurre keksa
  • žličica cimeta
  • Korica naranče
  • 110g čokolade za kuhanje
  • 60 ml slatkog vrhnja
  • 10g nasjeckanih lješnjaka,
  • sitno nasjeckane bučine sjemenke, sjemenke suncokreta, orasi, lješnjaci

Postupak pripreme

Izmljeti grodžice na sitno. Skuhati vino, izmljevene grodžice, cimet i koricu naranče na laganoj vatri. Pratiti da ne zakuha. Slatko vrhnje i čokoladu otopiti na pari kao ganaz (glazura od čokolade). U toplu glazuru od čokolade dodati 10-12 komada petite beurre izmljevenih keksa i žlica do dvije mljevenih lješnjaka. Sve pomijesati,ohladiti malo i oblikovati kuglice. Preliti ih ganachom. Uvaljati ih u bučine sjemenke ili nasjeckane lješnjake.

za PUT piše: Lara Katušić, 4.h

foto i video: Filip Baltić, 4.h