Psunjčica
U sklopu pripreme za projekt Več znanja za več turizma, učenici ugostiteljskih zanimanja proizveli su energetsku pločicu "Psunjčica".
Potrebne namirnice: 150 g
lješnjaka, 150 g na kockice narezanih jabuka, 150 g zobenih pahuljica, 220 g
grožđica ili suhih šljiva, 1 čajna žlica cimeta, prstohvat soli
Postupak: Pećnicu smo zagrijali na 200 stupnjeva. Na posudu za pečenje stavili smo papir za pečenje te smo na njega posuli lješnjake i zobene pahuljice koje smo stavili u pećnicu na 10-15 minuta (dok ne postanu hrskavi). Suhe šljive narezali smo na komadiće. Pečene zobene pahuljice i lješnjake stavili smo u blender, dodali grožđice i suhe šljive, cimet i sol. Miksali smo smjesu dok nije postala jednolična, bez većih komada. Nakon toga smo smjesi dodali jabuke narezane na kockice i miksali dok se smjesa nije potpuno ujednačila.
Smjesu smo istresli na papir za pečenje i raširili po posudi za pečenje te poravnali po površini. Pekli smo pločice u pećnici 20 minuta, ostavili da se hladi 10-15 minuta te potom narezali na pločice željene veličine.
Ivana Matošević, 4.h