Ruksak pun kulture

2023-10-17

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture a u sklopu projekta "Ruksak pun kulture", u Obrtničkoj školi je 25. rujna 2023. održana radionica "Kako gledati film" koju je vodila prof. dr. Višnja Pentić.

Sudjelovalo je 26 učenika (20 učenika u zanimanju arhitektonski tehničar i 6 učenika u zanimanju turističko-hotelijerski komercijalist) koje je za radionicu pripremila prof. Jadranka Kaučić. 

Učenici su se upoznali s osnovnim alatima za osviješteno gledanja filma i ostalih medijskih sadržaja kroz gledanje i analizu nagrađivanih kratkih filmova suvremene hrvatske kinematografije. Usvojene vještine učenici će moći kasnije koristiti u vlastitom izražavanju, kao i u radu svojih novinarskih, dramskih i medijskih skupina. Gledanjem i analizom novijih kratkih hrvatskih filmova svih rodova, koje je odabrala voditeljica radionice, učenici su usvajali osnovna filmološka znanja o strukturi filmskog djela, a razvijat će se i vještina interpretacije koja proizlazi upravo iz mogućnosti njihova uočavanja. 

Filmove su gledali s platforme https://www.croatian.film/hr/ na kojoj su trajno javno dostupni, a koju će učenici i profesori moći nastaviti kontinuirano koristiti i po završetku same radionice.

za PUT piše: Lana Musić Kovačević, 2.d