Što pripremiti za blagdane - Čokoladne raspucance!
Najslađe zanimanje u Obrtničkoj školi su svakako kuhari. Učenici 1.fg razreda predlažu vam novu recepturu - Čokoladni raspucanci.
Sastojci
210 g oštrog brašna
220 g čokolade za kuhanje
55 g maslaca
100 g šećera
2 jaja
pola žličice praška za pecivo
malo ruma
prstohvat soli
šećer u prahu
Priprema
U većoj posudi pomiješati brašno sa solju. Rastopiti čokoladu s maslacem na pari. Istući jaja sa šećerom i rumom dok smjesa ne posvijetli i šećer se rastopi. Umiješati rastopljenu čokoladu u smjesu s jajima. Ručno umiješati dio po dio brašna dok se sve ne poveže. Uliti smjesu u posudu, prekriti je folijom i ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata. Smjesa mora biti jako tvrda.
Zagrijati pećnicu na 170°.
Izvaditi smjesu iz hladnjaka i žličicom grabiti male kuglice smjese (promjera 2,5 cm). Oblikovati kuglice rukama, uvaljati ih u šećer u prahu i slagati ih s dosta razmaka na pleh s papirom za pečenje. Peći na sredini pećnice 10-ak minuta.
Pečene keksiće ohladiti i pospremiti u zatvorenu posudu.
snimila i pripremila: Anamarija Križić, 1.fg