Što pripremiti za blagdane - Čokoladne raspucance!

2023-12-20

Najslađe zanimanje u Obrtničkoj školi su svakako kuhari. Učenici 1.fg razreda predlažu vam novu recepturu - Čokoladni raspucanci.

Sastojci

210 g oštrog brašna

220 g čokolade za kuhanje

55 g maslaca

100 g šećera

2 jaja

pola žličice praška za pecivo

malo ruma

prstohvat soli

šećer u prahu


Priprema

U većoj posudi pomiješati brašno sa solju. Rastopiti čokoladu s maslacem na pari. Istući jaja sa šećerom i rumom dok smjesa ne posvijetli i šećer se rastopi. Umiješati rastopljenu čokoladu u smjesu s jajima. Ručno umiješati dio po dio brašna dok se sve ne poveže. Uliti smjesu u posudu, prekriti je folijom i ostaviti u hladnjaku najmanje 4 sata. Smjesa mora biti jako tvrda.

Zagrijati pećnicu na 170°.

Izvaditi smjesu iz hladnjaka i žličicom grabiti male kuglice smjese (promjera 2,5 cm). Oblikovati kuglice rukama, uvaljati ih u šećer u prahu i slagati ih s dosta razmaka na pleh s papirom za pečenje. Peći na sredini pećnice 10-ak minuta.

Pečene keksiće ohladiti i pospremiti u zatvorenu posudu.

                                                                                                                       snimila i pripremila: Anamarija Križić, 1.fg