Svjetski dan kave
Dok mnogi od nas jedva čekaju odmor da otrče do caffe aparata pored zbornice možda niste znali da je nakon vode upravo kava najkonzumiranije piće na svijetu. Pijemo ju na bezbroj načina; kratku, dugu, crnu, s mlijekom, s pjenom, šlagom. U kafićima se često nađeno u neobranom grožđu kada naručimo kavu a konobar pita kakvu... pa kavu!!!
Da se više ne brukate evo osnovnih vrsta kava u kafićima:
- Espresso - količinski, espresso bi trebao napuniti malu šalicu otprilike nešto manje od polovice. Kvalitetno pripravljeni espresso može se piti bez šećera jer se na taj način najbolje osjete svi okusi u kavi. Espresso još može biti kratki (ristretto) i produženi (lungo).
- Kave s mlijekom - razne kave s dodatkom mlijeka
- Caffè macchiato - macchiato na talijanskom znači mrlja, caffè macchiato priprema se tako da se na pripremljeni espresso doda se mala žlica kreme od mlijeka.
- Cappuccino - Sastoji se od jednog espressa i od zagrijanog mlijeka. Priprema se na dva načina: prvi kaže da se sastoji od 1/3 espressa, 1/3 zagrijanog mlijeka i 1/3 pjene od mlijeka, a drugi način - koji je trenutno najzastupljeniji u svijetu. Tajna dekoriranog cappuccina je u tome da se zagrijano kremasto mlijeko pažljivo ulijeva u šalicu kako bi se dobio određeni crtež na kavi (latte art).
- Bijela kava - Može se pripremati na dva načina. Prvi je caffè latte, a radi se tako da se u veliku keramičku šalicu doda espresso i na kavu dolije mlijeko. Drugi način je latte macchiato, koji se radi tako da se za razliku od caffè lattea prvo stavi mlijeko u staklenu čašu, a zatim se nadolije espresso na vrh.
Tako. Sad se više nećete obrukati kada naručuje kavu u kafiću.
Metode i načini za pripremu kave zaista su brojni i vrlo
vjerojatno ih niste sve isprobali. Najčešće pijemo kavu iz profesionalnih
aparata u kafićima a uz adekvatnu opremu možemo ju pripremati kod kuće na mnogo
načina.
Jedan od najpopularnijih načina kuhanja kave kod kuće je turska kava iz džezve, filter kava, moka ili caffetiera, a tu su naravno i aeropress, french press, cold brew te brojne druge metode.
Nadamo se kako ćete svjetski dan kave stići pod odmorom popiti svoju kavu, a kad se vratite doma skuhajte si jednu dobru "tursku kavu" prije nego krenete pisati zadaće.
Kako se kuha prava turska kava?
- Stavite vodu u dževicu
- U džezvi se voda zagrijava tik do vrenja i prije vrenja sklonite džezvu s vatre.
- Dio vode odlijte u šalicu, a u ostatak se dodajte kava (po jednu vrhom žličicu kave za svaku šalicu (i nemojte štedjeti) ili više ako su šalice veće ili volite vrlo jaku kavu).
- Promiješajte da nema grudica i vratite na vatru i dežurajte uz štednjak, kad kava naraste do ivice džezve brzo je maknite s vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili.
- Opet vratite na vruću ploču i ostavite da provrije.
- Sklonite s peći, pričekajte nekoliko sekundi i dodajte žličicu hladne vode.
- Tada je kava spremna za posluživanje!
Bruno Treskanica, 2.h