Ugostitelji savjetuju: Kiflice sa šunkom

2022-09-29


SASTOJCI - za tijesto

  • 500g brašna
  • ½ suhog kvasca
  • 2 male žlice soli
  • 1 mala žlica šećera
  • 100g kiselog vrhnja
  • 125mL vode

SASTOJCI - za punjenje

  • 16 kriški sira gaude
  • 16 kriški kuhane šunke (može i šunke za pizzu)
  • 1 jaje
  • maslac/margarin
  • po želji krupna sol ili sezamove sjemenke

PRIPREMA KIFLICA

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno s kvascem, soli i šećerom. Kiselo vrhnje razmutite s toplom vodom i polako ulijevajte u brašno. Umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Ako je tijesto premekano ili se još lijepi, dodajte još brašna, ili ako je presuho onda ulijte tople vode. Ostavite tijesto da se odmori oko 30 minuta.

Dobiveno tijesto podijeliti na dvije loptice i svaku lopticu razvaljati u krug i rezati na osmine. Svaki trokutić tijesta rukama malo razvucite, u širi dio stavite krišku šunke i sira i zarolajte u kiflicu te ih stavite na metalni obložen papir za pečenje, tj. masnim papirom.

U manjoj sporednoj zdjelici razmutiti jaje, te silikonskim kistićem umočiti u razmućeno jaje i proći kistom kroz svaku kiflicu (svaku jednom do dva puta premazati, kad se ispeče će dobiti zlatnu boju). Po želji i ako imate, pospite na svaku kiflicu krupnu sol ili sezama.

Zagrijte pećnicu na 220°C. Smanjite temperaturu na 200°C i pecite kiflice 25-30 minuta.

Dobar tek!😊

Eni Živković, 2.h