Ugostitelji savjetuju: Svjetski dan pizze - napravi pizzu doma
Kad pomisliš na pizzu prvo ti padne na pamet da nazoveš svoju omiljenu pizzeriju, pričekaš 30-40 minuta i pripremiš 5,00-7,50 €.
Pizzu vrlo lako napraviš sam doma i sve je gotovo za manje od 30 minuta.
Pizza sa gotovim tijestom najbolje je rješenje za sve one koji ne znaju kako napraviti tijesto za pizzu. Gotovo tijesto za pizzu možete kupiti u trgovačkim lancima ili u pekarnama, a nakon toga preostaje samo priprema nadjeva za pizzu.
Imate li svježe gotovo tijesto iz pekarne pobrašnite površinu i razvaljajte tijesto što tanje. Nakon toga prebacite ga na lim za pečenje. Najbolje je staviti papir za pečenje (imati ćete manje pranja lima za pečenje ako to napravite). Ako ste kupili rolano tijesto u nekom trgovačkom lancu, potrebno je samo staviti tijesto na lim za pečenje.
Ako je potrebno tijesto još malo rastegnite prstima i dobro utisnite u kuteve lima za pečenje. Nakon toga slijedi priprema nadjeva. Prije nego što krenete s nadjevom premažite malo tijesto s ulje i prekrijete sa sokom od rajčice za pizzu. Umak od rajčice vrlo je važan sastojak svake pizze, zato pripremite domaći umak za pizzu od rajčice.
Možete i kupiti gotov umak za pizzu u trgovini. Tada ide još brže.
Domaći umak za pizzu od rajčice radi se od sljedećih sastojaka:
- 2 žlice ulja
- 1 češanj mljevenog češnjaka
- 2,5 dcl soka od rajčice
- 1/2 žlice šećera
- 3/4 žličice soli
- žličica sušenog bosiljka (nije obavezno)
- 1/2 žličice sušenog origana
- papar
Sve sastojke dobro izmiješajte i to je to, napravili ste umak za pizzu.
Nakon umaka slijedi dodavanje nadjeva kao što je - šunka za pizzu, - sir - gljive.
Na pizzu s gotovim tijestom možete dodati bilo koji nadjev prema želji.
Kada ste napravili pizzu pecite je na 220 stupnjeva Celzijusa oko 20 minuta.
Vjerujte uštedjeli ste minimalno 3,50 - 4,00 € a užitak je neopisiv.
Petra Škorvaga, 4.h